## Description

## Workforce Past Questions and Answers – 2024 Updated

This Study pack (Workforce Aptitude Test Past Questions and Answers) will help you prepare faster for your best performance in the job selection aptitude test.

A crucial part of your preparation is to practice previous questions that have appeared in the workforce administered test. Solving these questions will help you understand the test pattern, know the level of difficulty, and ultimately help prepare faster for the test.

### About the test format

*The workforce aptitude test is usually in 3 sections.*

- Numerical problem solving,
- Verbal reasoning and
- Critical/Abstract reasoning questions may also be in the form of diagrammatic/abstract reasoning.

The number of questions is usually around 50 questions to be answered in about 50 to 60 minutes(Average of 1 Question per minute).

Your speed and accuracy in answering the questions are key to your success in the workforce aptitude test.

## Free Sample of Workforce Past Questions and Answers

Use the Above table to solve the following questions

If the average monthly sales for the first five months of the year was the same for the months of June to December, what was the total annual sales?

A. £1,500,400

B. £1,600,400

C £1,700,400

D. £1,800,400

E. £1,900,400**Answer : C**

**Explanation:**

Step 1 – Calculate the total sales for Jan – May

136,000 + 135,000 + 136,500 + 156,000 + 145,000 = 708,500

Step 2 – Since the monthly average is thesame, multiply this figure by 12 / 5

708,500 x 12 / 5 = £1,700,400

Thus the correct answer is (C), £1,700,400

12)

If the average value of Total assets between the months of April to June is £150,000, what is the value of Total assets in June?

A. £154,500

B. £155,000

C. £155,500

D. £156,000

E. £156,500**Answer : E**

**Explanation:**

Enter the Total assets figures for April to June into an equation, where z = Total assets in June.

151,000 + 142,500 + z = 150,000 x 3

z = 450,000 – 151,000 – 142,500 = 156,500

Thus the correct answer is (E), £156,500

Which month has the highest Working capital to Total assets ratio?

A. January

B. February

C. March

D. April

E. May

Step 1 – Use the equation provided to calculate the working capital for each month Working Capital to Total Assets ratio = (Current Assets – Liabilities) / Total Assets January: (66,500 – 34,400) / 140,500 = 0.23

February: (63,000 – 35,600) / 132,500 = 0.21

March: (65,000 – 33,000) / 133,000 = 0.24

April: (68,000 – 35,000) / 151,000 = 0.22

May: (66,000 – 33,500) / 142,500 = 0.23

Thus the correct answer is (C), March

**Get the full Workforce Past Questions and Answers with even more questions and explanations**

Compared to May?s figures, Total sales for June show an increase of 8% and Operating expenses show a decrease of 7%. What is June?s Income?

A. £105,450

B. £95,450

C. £85,450

D. £75,450

E. Can?t tell from the data**Answer : A**

**Explanation:**

Step 1 – The table shows that Income = Total sales – Operating expenses

Step 2 – Calculate June’s values for Total sales and Operating

expenses Total sales = 145,000 x 108% = 156,600

Operating expenses = 55,000 x 93% = 51,150

Step 3 – Apply the formula Income = Total sales – Operating

expenses Income = 156,600 – 51,150 = £105,450

Thus the correct answer is (A), £105,450

Which month has the lowest asset turnover value? (Use the formula Asset Turnover = Total Sales / Fixed Assets)

A. January

B. February

C. March

D. April

E. May**Answer : D**

**Explanation:**

Calculate Asset Turnover = Total Sales / Fixed Assets for each month

Jan: 136,000 / 38,000 = 3.58

Feb: 135,000 / 34,000 = 3.97

March: 136,500 / 32,000 = 4.27

April: 156,000 / 45,000 = 3.47 (D)

May: 145,000 / 40,000 = 3.63

John can read 72 pages per hour. At this rate, how many pages can he read in 72 minutes

A. 68.4

B. 86.4

C. 88.4

D. 89.2

E. 92.4**Answer : B**

**Explanation:**

Set up a proportion: 72 pages/1hr = 72 pages/60mins =xpages/72minutes

72 pages/60mins =xpages/72minutes

Therefore 72 x 72 = 60x

X = 5184/60

X = 86.4 (B)

A hospital has enough pills on hand to treat 10 patients for 14 days. How long will the pills last if there are 35 patients.

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

E. 8**Answer : A**

**Explanation:**

This is a rate problem. The more the patients, the less the days the drugs can last. So Patients is indirectly proportional to Days (Patients α 1/Days)

Let P represent Pills

Let D represent Days

P α 1/D

P = K/D ( Where K = constant)

PD= K

10 x 14 = K

K = 140

Using the equation PD = K

For 35 patients, the pills will last for 35 x D = 140

D = 140/35 = 4 (A)

The price of a can of soup was increased by 20%. How many cans can be purchased for the amount of money that used to buy 300 cans?

A. 200

B. 240

C. 250

D. 300

E. 350**Answer : C**

**Explanation:**

Assume that a can of soup used to cost N1 and that it now costs N1.20 (by 20% increase). Then 300 cans of soup used to cost N 300. Therefore, how many cans can be bought for N300?

N 300/1.20 = N 250 (C)

**Get the full Workforce Past Questions and Answers with even more questions and explanations**

Brian gave 20% of his baseball cards to Scott and 15% to Adam. If he still had 520 cards, how many did he have originally

A. 720

B. 750

C. 780

D. 800

E. 840**Answer : D**

**Explanation:**

Let T = Total number of cards he had originally

Before Brian gave out any card, he had 100%

He gave out 20% to Scott — So Brian is left with 80%

He gave out 15% to Adams — Brian is left with 65%

65% represents 520 Cards

Therefore 65/100 x T = 520

0.65% x T = 520

X = 520/0.65

X = 800

He had 800 cards before he started sharing

Of the 410 students at Kennedy High School, 240study Spanish and 180 study French. If 25 students study neither language, how many students study both?

A. 25

B. 30

C. 35

D. 40

E. 45**Answer : C**

**Explanation:**

Let T = Total

S = Spanish

F = French

N(T) = N(S)only + N(S&F)only + N(F) + N(S&F)neither

410 = (240-x) + x + 180-x + 25

410 = 445 – x

X = 445 – 410

X = 35 (C)

**Get the full Workforce Past Questions and Answers with even more questions and explanations**

If 4 boys can shovel a driveway in 2hours, how many minutes will 5 boys take to do the job?

A. 86

B. 96

C. 106

D. 116

E. 126**Answer : B**

**Explanation:**

Logic: More boys will shovel the driveway in less time.

Therefore: Boys is inversely proportional to Time (Boys α 1/Time)

Let B = Boys

Let T = Time

Boys α 1/Time. Insert your constant

B = K/T

4 = K/2

K = 4 x 2 = 8

Therefore for 5 boys you will have 5 = 8/T

T = 8/5 hours

In Minutes = 8/5 x60 = 96 (B)

Sharon read 24 pages of her book in 15 minutes. At this rate, how many pages can she read in 40 minutes?

A. 64

B. 66

C. 72

D. 74

E. 76**Answer : A**

**Explanation:**

The Rate = Pages/Minutes = 24/15 = X/40

15X = 24 x 40

X = 960/15

X = 64 pages (A)

Judy is now twice as old as Adam but 6years ago she was 5 times as old as he was. How old is Judy now?

A. 10

B. 16

C. 20

D. 24

E. 32**Answer : B**

**Explanation:**

Represent Adam with A

Represent Judy with J

Judy now is twice as old as Adam J = 2A

Six years ago J-6 = 5(A-6)

Therefore, J-6 = 5A – 30

J-6 = 5(J/2) – 30

Multiply through by 2

2(J-6) = 5J-60

2J-12 = 5J-60

-12+60 = 5J-60

48 = 3J

J = 48/3

J = 16 (B)

**Get the full Workforce Past Questions and Answers with even more questions and explanations**

### Accessing Your Workforce Past Questions and Answers Study pack:

You can download this study pack as soon as your purchase is complete.

**Delivery format: **PDF format

**Device Support:** Mobile devices(Phones, Tablets, and Pads), Laptop/Desktop Computers

**Reader Support:** Any PDF reader is supported. Preferable to use Adobe Reader.

### Some Frequently Asked Questions About Workforce Aptitude Test 2024

**Q: Can I take the test on my phone?**

A: We strongly advise against using your phone for the test. Using your phone can result in your test

being terminated when calls or SMS come in during the test as this can be considered suspicious

activities (see the question on suspicious activities for more details).

**Q: Can I take the test more than once?**

A: You are only allowed to take the test only once. If you take the test more than once, it is only your

score from the first attempt that will be recorded.

**Q: Is the test timed?**

A: Yes. All tests have a time duration in which they must be completed. Once the duration is

reached, the test will be terminated, and your score recorded and submitted.

**Q: What if I mistakenly end the test before I am done?**

A: Once a test is submitted or closed, it will be assumed that the test has been completed and

submitted.

**Q: Would I be allowed to retake the test if my test automatically ended because of network or**

internet issues?

A: No, you would not be allowed to retake the test. You are advised to make sure you have quality

internet service to avoid this.

**Q: Would I be allowed to use the calculator on my system for the test for mathematical questions?**

A: Opening another app on your device while taking the test is considered an unusual behaviour so

we advise you have a physical calculator for the test.

**Q: My test just ended. I don’t know what happened. What should I do?**

A: Your test can be terminated for several reasons – internet connection, suspicious behaviour, or test

time elapsed.

Please ensure you have good and reliable internet before starting the examination to prevent

termination due to poor internet connection.

If you perform five (5) suspicious activities, your test will be terminated. Every time a suspicious

activity is noticed, you will get a warning. By the fifth (5th) warning, your test will be terminated.

**Q: What are suspicious activities?**

A: Your test will be terminated if you perform five (5) suspicious activities. The following activities are

considered suspicious activities /unusual behaviour:

˗ Minimizing the browser.

˗ Resizing the browser.

˗ Opening a new tab.

˗ Opening a new program.

˗ Take a screenshot. (Desktop)

˗ Pressing Ctrl + C.

˗ Pressing Ctrl + V.

˗ Pressing Print Screen.

˗ Pressing F12.

[message_box title=”Disclaimer” color=”red”]Teststreams is not affiliated with Workforce-Group and information on their tests is based on our own research. [/message_box]

5out of 5Angela Ochuko–Great resource, I passed the workforce test, I saw quite a number of repetitions. But I didnt get the Job. The interview questions were tough. I just kept answering I dont know, I thought being honest could help me. Can You pls include an interview Guide. I learn the hard way.

5out of 5Kelvin(verified owner)–I rarely give reviews but this is a good material for workforce test… I passed my test so I felt I should give the team a heads up. Thanks guys.