Sale!

NEMSA Aptitude Test Past Questions and Answers 2023 Updated

Original price was: $50.Current price is: $29.

Add this pack to your basket to view the discounted price

This NEMSA Aptitude Test Past Questions and Answers 2023 PDF Download material will help you prepare faster for any of the positions in the NERC recruitment.

Next NEMSA Aptitude Test is Happening Soon!. 

Satisfaction Guaranteed

This resource is 100% quality checked!

Description

 

Nigerian Electricity Management Services Agency (NEMSA ...

NEMSA Aptitude Test Past Questions and Answers 2023 Updated

From the authors of the most recently updated NEMSA past questions, this study pack will help you prepare faster for your best performance in the job selection aptitude test.
To perform your best, a crucial part of your preparation tactics is to practice previous years’ papers. Solving these will help you understand the exam pattern, know the level of difficulty, and ultimately, help you create your best preparation strategy and guarantee success.

ABOUT NEMSA

The Nigerian Electricity Management Services Agency is established by NEMSA Act – 2015 to carry out the functions of Enforcement of Technical Standards and Regulations, Technical Inspection, Testing and Certification of all categories of Electrical Installations, Electricity Meters and Instruments to ensure an efficient production and delivery of safe, reliable and sustainable electricity power supply and guarantee safety of lives and property in the Nigerian Electricity Supply Industry (NESI), and other allied industries/workplaces and premises. The priority of the Agency is having electricity networks that are Stable, Safe, and Reliable. Through close collaboration with our partners, NEMSA strives to ensure zero incidences of electrical accidents, energy accountability, eliminate substandard equipment & materials and rid the system of quack Electrical Personnel.

One of the key strategies to realize our vision is through Effective Service Delivery and we do this by consistently applying our corporate culture defined by a simple set of corporate values:

  1. Quality Service and Safety,
  2. Honesty and Integrity, as well as
  3. Leadership and Collaboration.

I hope this provides you with few reasons to get to know NEMSA better.

Whether you are an individual or corporate Electrical Installation Contractor, Electric Concrete Pole Manufacturer, Electricity Meter and Instruments Manufacturing/Assembling Company, or simply reporting an electrical accident, we look forward to finding out how we can work together to bring about efficient, safe, and reliable Networks for Electricity Supply.

Free Sample NERC Aptitude Test Past Questions and answers

Below are sample Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) past questions and answers

1). If there is 6 A of current through the filament of a lamp, how many coulombs of charge move through the filament in 1.75 s?

A. 10.5 C

B. 105 C

C. 3.4 C

D. 34 C

Correct Answers: A


2. Resistance limits the current.

A. True

B. False

Correct Answers: A


3. When placed close together, two positively charged materials will

A. Attract

B. Become neutral

C. Become negative

D. Repel

Correct Answers: D


4). A circuit breaker is a_______?

A. Fuse

B. Switch

C. Resettable protective device

D. Resistor

Correct Answers: C


5. Materials with lots of free electrons are called

A. Conductors

B. Insulators

C. Semiconductors

D. Filters

Correct Answers: A


6. The colored bands for a 4,700 ohm resistor with a ten percent tolerance are

A. Yellow, violet, red, gold

B. Yellow, violet, orange, gold

C. Yellow, violet, red, silver

D. Orange, violet, red, silver

Correct Answers: C


7). Free electrons make current possible.

A. True

B. False

Correct Answers: A


8). A material that does not allow current under normal conditions is a/an

A. Conductor

B. insulator

C. Semiconductor

D. Valence

Correct Answers: B


9) The current in a given circuit is not to exceed 24 A. Which value of fuse is best?

A. A fuse is not necessary

B. 24 A

C. 210 A

D. 20 A

Correct Answers: B


10). An open circuit is one that has a complete current path.

A. True

B. False

Correct Answers: B


11. The maximum resistance value for a brown, red, yellow, gold resistor is

A. 126,000 Ω

B. 126,600 Ω

C. 114,000 Ω

D. 132,000 Ω

Correct Answers: A


12. The insulating material for a cable should have

A. Low cost

B. High dielectric strength

C. High mechanical strength

D. All of the above

Correct Answers: D


13. In a cable immediately above metallic sheath ________ is provided.

A. Earthing connection

B. Armouring

C. Bedding

D. None of the above

Correct Answers: C


14. Which of the following variety of copper has the best conductivity ?

A. Induction hardened copper

B. Hard drawn copper

C. Pure annealed copper

D. Copper containing traces of silicon

Correct Answers: C


15). Those materials are well suited for making permanent magnets which have ________ retentivity and ________ coercivity.

A. Low, high

B. High, high

C. High, low

D. Low, low

Correct Answers: B


16). A report consists of 20 sheets each of 55 lines and each such line consist of 65 characters. This report is reduced onto sheets each of 65 lines such that each line consists of 70 characters. The percentage reduction in number of sheets is closer to

A. 20%

B. 5%

C. 30%

D. 35%

Correct Answers: A


17). The price of Hunda car rises by 30 percent while the sales of the car come down by 20%. What is the percentage change in the total revenue?

A. – 4%

B. – 2%

C. + 4%

D. + 2%

Correct Answers: C


18). If a 36 inches long strip cloth shrinks to 33 inches after being washed, how many inches long will the same strip remain after washing if it were 48 inches long?

A. 47 inches

B. 44 inches

C. 45 inches

D. 46 inches

Correct Answers: B


19). Every month a man consumes 25 kg rice and 9 kg wheat. The price of rice is 20% of the price of wheat and thus he spends total N350 on the rice and wheat per month. If the price of wheat is increased by 20% then what is the percentage reduction of rice consumption for the same expenditure of N50? Given that the price of rice and consumption of wheat is constant :

A. 40%

B. 25%

C. 36%

D. 24%

Correct Answers: C


Pick the option that best interpret the statement initially given:

20). You need not come unless you want to.

A. You don’t need to come unless you want to

B. You come only when you want to

C. You come unless you don’t want to

D. You needn’t come until you don’t want to

Correct Answers: A


21). Choose the expression or word which best complete each sentences:

It was a long poem but he learnt it ….

A. off head

B. in memory

C. by heart

D. at heart

Correct Answers: C


22). What year was Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) in naugurated?

A. 2015

B. 2016

C. 2017

D. 2018

Correct Answers: C


23). The main function of NERC, when it comes to electricity in Nigeria is?

A. Management

B. Regulatory

C. Establishment

D. Assessment

Correct Answers: C


24). Electricity generation started in Nigeria in the year _____?

A. 1900

B. 1880

C. 1914

D. 1886

Correct Answers: D


25). The first amount of electric current generated in Nigeria when electricity began was?

A. 60kw

B. 600kw

C. 25kw

D. 1205KW

Correct Answers: A


26). Electric current was first generated in Nigeria through a_______?

A. Kanji Dam

B. Car

C. Grinder

D. Generator

Correct Answers: D


About this Study pack.

NERC Recruitment Aptitude Test Study pack is a downloadable product and is accessible as soon as your purchase is complete. The study pack is  in PDF format.

Support 6704-200

If you need support on your study materials or just to ask us a question, You can chat with a Teststreams support agent using the live chat link below, or send us a quick in-mail.

How to buy:

To get this pack, You can either;

Pay with ATM Card (online): Click the “BUY NOW” button below.

Original price was: $50.Current price is: $29.Add to basket

Or Pay via Bank Transfer:

Using either your Bank mobile App, USSD, or cash deposit to our account:

Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC)  Aptitude Test Past Questions and Answers 2022 PDF Download

 

BANK: Diamond Bank
ACCOUNT NAME: Test Marshal International. (Current account)
ACCOUNT NUMBER 0057222430

OR

Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC)  Aptitude Test Past Questions and Answers 2022 PDF Download

BANK: GT Bank
ACCOUNT NAME: Test Marshal International. (Current account)
ACCOUNT NUMBER 0465798024

 

What to do After payment:

Now, complete your order by sending a text or email containing your NAME, EMAIL and STUDY PACK payed for, to the following addresses:

SMS to Phone number: 09054281818

Email to sales [at] teststreams.com

How to Access your downloads:

There are two options available to download your study packs

Download from Account: Login to your Teststreams account at www.teststreams.com/my-account
Download from email. Simply open your email Inbox or Promotions folder to download.

If you need further support, send an email to [email protected] or Call 09054281818 / 09096701000.

Ready to buy this pack now?

Click the “BUY NOW” button below.

Original price was: $50.Current price is: $29.Add to basket

 
[message_box title=”Disclaimer” color=”red”]Teststreams is not affiliated with NERC and information on their tests is based on our own research. [/message_box]

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “NEMSA Aptitude Test Past Questions and Answers 2023 Updated”

Your email address will not be published. Required fields are marked *